Chokladkolakaka
Tänkte lägga ut receptet på kakan som några ville ha:)!
Chokladkolakaka
Kexbotten
200g krossade chokladkex ( Jag använder maryland cookies, den röda)
100g smält smör
200g krossade chokladkex ( Jag använder maryland cookies, den röda)
100g smält smör
2½ msk kokosflingor
Kolafyllning
125g mjukt osaltat smör
4 dl kondenserad mjölk på burk
1 dl socker
4 msk lönnsirap
Chokladglasyr
250g mörk choklad
2 tsk olja
.
Smörj en grund bakform, 30 x 20 cm.
Klä den gärna med bakplåtspapper som får hänga ut över de båda
Klä den gärna med bakplåtspapper som får hänga ut över de båda
långa kanterna, så blir det lättare att lyfta upp kakan.
Blanda kexsmulor, smält smör och kokosflingor i en skål, tryck
sedan ut blandningen i formen och jämna till ytan.
.
Smält samman smör, kondenserad mjölk, socker och lönnsirap i en liten
kastrull och rör sedan i kolafyllningen tills den är slät, tjock och lätt färgad.
Lyft bort den från värmen och låt den svalna en aning. Häll den över kexbotten och jämna till ytan.
Låt sedan kakan stå kallt tills kolan har stelnat.
.
Hacka choklad i små, jämnstora bitar och smält dem i en skål
över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet.
.
Tillsätt olja och rör glasyren slät. Bred den över kolan och låt den stelna lite
innan du markerar 24 trekanter. Låt kakan kallna i kylskåp och skär upp trekanterna före servering.
Kommentarer
Postat av: Linn
OHH! Äntligen, nu ska det bakas i helgen! :D
Trackback